Tips til barnehagestart 💌

Tips til barnehagestart 💌

Barnehagestart kan vÊre skummelt og spennende for bÄde voksene og barn. Her kommer 10 gode tips til hvordan du kan gjÞre oppstarten enklere for deg selv og mini.

 

1. VĂŠr forberedt đŸ–€

Det er fint Ä komme forberedt til oppstarten. Vanligvis er det foreldremÞte fÞr oppstart med mye praktisk informasjon som gjÞr oppstarten enklere. Ha kjÞpt inn det du trenger av tÞy og utstyr til mini sÄ slipper du Ä stresse med det midt oppi tilvenning.

 

2. Forbered barnet đŸ–€

Barn skjÞnner mer enn man tror, sÄ gjerne snakk med barnet om barnehagen positivt. Forklar barnet hvem som er i barnehagen, vis bilder av ansatte, si at det er leker der osv. Det gjÞr at barnet fÄr en god relasjon til barnehagen.

 

3. BesĂžk barnehagen đŸ–€

 Hvis mulig er det en god ide Ä besÞke barnehagen en ettermiddag eller i helgen, sÄ barnet kan fÄ se uteomrÄdene. Ta med barnet rundt og lek, det skaper gode assosiasjoner til stedet.

 

4. Ikke stress om oppstarten tar tid đŸ–€

Mange smÄ synes oppstarten er vanskelig og trenger ekstra trygghet. Oppstart er ikke en konkurranse og du har ikke gjort noe feil om barnet ditt trenger lenger tid til Ä bli vant til den nye hverdagen. Det er en stor endringen i hverdagen og det er helt greit at det ikke alltid er lett.

 

5. VĂŠr forberedt pĂ„ sykdom đŸ–€

Det er veldig vanlig at man fÄr den typiske «oppstarts-syken» da det er mange nye bakterier i barnehagen. Ikke alle fÄr det, men det er fint Ä vÊre obs pÄ Ä vÊre ekstra nÞye med hygiene osv.

 

6. Fest navnelapper pĂ„ alt đŸ–€

De fleste barnehager Ăžnsker at alt skal vĂŠre merket med navn. Dette gjĂžr det enklere Ă„ finne ut hvem som eier hva, da det er vanlig at det er mye likt tĂžy. Husk Ă„ merke begge vottene, begge skoene.

 

7. Ha en ĂŠrlig og god kommunikasjon med de ansatte đŸ–€

Du kjenner barnet ditt best. SÄ det er fint Ä ha en Êrlig og god kommunikasjon med de ansatte om hvordan barnet ditt har det bÄde hjemme og i barnehagen. Har barnet sovet dÄrlig, dÄrlig matlyst e.l. er det fint Ä ha en kommunikasjon med de ansatte sÄ de lettere forstÄr barnet ditt.

 

8. La barnet lytte pĂ„ mye barnemusikk og lese barnebĂžker đŸ–€

Vanligvis hÞrer man pÄ en del barnesanger i barnehagen. Barnet synes ofte det er ekstra stas at de kjenner igjen sangen som spilles. Samme gjelder bÞker. Noen barnehage gir ogsÄ ut en bok alle barna kan lese gjennom sommeren fÞr de leser og prater mye om den i lÞpet av hÞsten.

 

9. Ikke legg mange andre planer rundt oppstart đŸ–€

Det er allerede mye inntrykk for barnet. SÄ hvis dere kan planlegge Ä ta det ekstra rolig rundt ukene det er oppstart, sÄ er det Ä anbefale.

 

10. VĂŠr trygg for barnet ditt đŸ–€

VÄrt aller beste tips til Ä lykkes med oppstart er Ä vÊre en trygg voksen selv. Ha et komfortabelt og trygt kroppssprÄk. Hvis du er utrygg blir barnet ofte utrygg ogsÄ. Smil, sett deg ned og lek! Barnet set at du er trygg og kommer til Ä fÞle seg trygg det ogsÄ. NÄr du skal si «ha det» sÄ er det fint om man smiler, vinker og gÄr. Selv om det ikke er gÞy Ä hÞre mini grÄte, sÄ skaper det mer utrygghet om man kommer tilbake igjen, mÄ si «ha det» pÄ nytt osv. Barnet har det trygt og godt, og hvis de ansatte fÞler det er nÞdvendig sÄ vil de kontakte deg.

 

Masse lykke til til alle voksene og barn! Vi Ăžnsker dere en god oppstart! Ikke ha sĂ„ mange forventninger til hvordan det skal gĂ„, ta det som det kommer đŸ–€

Tilbake til bloggen