Tips til barnehagestart 💌

Tips til barnehagestart 💌

Barnehagestart kan være skummelt og spennende for både voksene og barn. Her kommer 10 gode tips til hvordan du kan gjøre oppstarten enklere for deg selv og mini.

 

1. Vær forberedt 🖤

Det er fint å komme forberedt til oppstarten. Vanligvis er det foreldremøte før oppstart med mye praktisk informasjon som gjør oppstarten enklere. Ha kjøpt inn det du trenger av tøy og utstyr til mini så slipper du å stresse med det midt oppi tilvenning.

 

2. Forbered barnet 🖤

Barn skjønner mer enn man tror, så gjerne snakk med barnet om barnehagen positivt. Forklar barnet hvem som er i barnehagen, vis bilder av ansatte, si at det er leker der osv. Det gjør at barnet får en god relasjon til barnehagen.

 

3. Besøk barnehagen 🖤

 Hvis mulig er det en god ide å besøke barnehagen en ettermiddag eller i helgen, så barnet kan få se uteområdene. Ta med barnet rundt og lek, det skaper gode assosiasjoner til stedet.

 

4. Ikke stress om oppstarten tar tid 🖤

Mange små synes oppstarten er vanskelig og trenger ekstra trygghet. Oppstart er ikke en konkurranse og du har ikke gjort noe feil om barnet ditt trenger lenger tid til å bli vant til den nye hverdagen. Det er en stor endringen i hverdagen og det er helt greit at det ikke alltid er lett.

 

5. Vær forberedt på sykdom 🖤

Det er veldig vanlig at man får den typiske «oppstarts-syken» da det er mange nye bakterier i barnehagen. Ikke alle får det, men det er fint å være obs på å være ekstra nøye med hygiene osv.

 

6. Fest navnelapper på alt 🖤

De fleste barnehager ønsker at alt skal være merket med navn. Dette gjør det enklere å finne ut hvem som eier hva, da det er vanlig at det er mye likt tøy. Husk å merke begge vottene, begge skoene.

 

7. Ha en ærlig og god kommunikasjon med de ansatte 🖤

Du kjenner barnet ditt best. Så det er fint å ha en ærlig og god kommunikasjon med de ansatte om hvordan barnet ditt har det både hjemme og i barnehagen. Har barnet sovet dårlig, dårlig matlyst e.l. er det fint å ha en kommunikasjon med de ansatte så de lettere forstår barnet ditt.

 

8. La barnet lytte på mye barnemusikk og lese barnebøker 🖤

Vanligvis hører man på en del barnesanger i barnehagen. Barnet synes ofte det er ekstra stas at de kjenner igjen sangen som spilles. Samme gjelder bøker. Noen barnehage gir også ut en bok alle barna kan lese gjennom sommeren før de leser og prater mye om den i løpet av høsten.

 

9. Ikke legg mange andre planer rundt oppstart 🖤

Det er allerede mye inntrykk for barnet. Så hvis dere kan planlegge å ta det ekstra rolig rundt ukene det er oppstart, så er det å anbefale.

 

10. Vær trygg for barnet ditt 🖤

Vårt aller beste tips til å lykkes med oppstart er å være en trygg voksen selv. Ha et komfortabelt og trygt kroppsspråk. Hvis du er utrygg blir barnet ofte utrygg også. Smil, sett deg ned og lek! Barnet set at du er trygg og kommer til å føle seg trygg det også. Når du skal si «ha det» så er det fint om man smiler, vinker og går. Selv om det ikke er gøy å høre mini gråte, så skaper det mer utrygghet om man kommer tilbake igjen, må si «ha det» på nytt osv. Barnet har det trygt og godt, og hvis de ansatte føler det er nødvendig så vil de kontakte deg.

 

Masse lykke til til alle voksene og barn! Vi ønsker dere en god oppstart! Ikke ha så mange forventninger til hvordan det skal gå, ta det som det kommer 🖤

Tilbake til bloggen